Minna har fallit mellan stolarna. Region Uppsala hjälper henne inte med hennes språkstörning och skolan har dragit tillbaka logopedstödet. Foto: SVT

Minna har en språkstörning – blev av med logopedhjälpen i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Minna, 9 år, har diagnosen språkstörning, men trots det har hennes skola dragit in logopedstödet.

– Skolan gör flera saker för att underlätta för Minna i skolan, men den praktiska talträningen saknar vi i dag, säger Miriam Ingeson, mamma till Minna.

Svenska logopedförbundet räknar med att det i genomsnitt finns två elever i varje klass med någon form av språkstörning, men stödet från skola och regioner har ibland varit så otillräckligt att föräldrar köpt logopedhjälp privat.

– Det är bra att den möjligheten finns, men det är långt ifrån alla som har de pengarna. Det finns inga ursäkter att inte ge de här barnen rätt stöd, säger Miriam Ingeson.

”Finns inget krav”

Erik Ojala, grundskolechef i Uppsala kommun, säger att det i dag inte finns något krav på logopednärvaro och därmed inte heller handledning av elever. Samtidigt trycker skollagen på att elever ska få rätt stöd.

Se hela kommunens svar på kravet på logoped i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.