• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Fadimes minnesmärke invigt

Publicerad

I dag avtäcktes konstverket som är rest till minne över Fadime Sahindal i Uppsala.

Ett minnesmärke invigdes i dag i Uppsala över Fadime Sahindal, som sköts till döds av sin pappa som ansåg att Fadime vanhedrat familjen genom att ha sällskap med en svensk pojkvän.

Kulturnämnden och Namngivningsnämnden beslutade 2011 att iordningsställa en plats och ta fram ett konstverk till Fadime Sahindals minne.

Minnesmärket i hörnet Bangårdsgatan/Östra Ågatan består av ett trädliknande konstverk med grenverk och gyllene frukter. I ögonhöjd finns en spegel i rostfritt stål där konstnären Hanna Beling tänker sig att betraktaren ska se bilden av sitt eget ansikte.

Vill väcka fråga

Hennes målsättning är bland annat att man ska ställa sig frågan: Vad gör jag själv för att världen ska bli en bättre och rättvisare plats att leva på?

I invigningen medverkar jämställdhetsminister Maria Arnholm, representanter för Uppsala kommun och föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, och föreningen Tris.

Betona platsens betydelse

Även Fredrik Ahlstedt, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, (M) kommer att delta.

– Fadime Sahindal är en del av Uppsalas och Sveriges samtidshistoria. Uppsala kommun vill genom den konstnärliga gestaltningen betona platsens betydelse för eftervärlden, säger Ahlstedt i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glöm aldrig Pela och Fadime

Mer i ämnet