Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Köhler: Sätt dig i karantän om du rest och inte efterföljt rekommendationerna Foto: TT

Tusentals fjällresenärer på väg hem – regionen uppmanar till karantän

Uppdaterad
Publicerad

Fjällresorna under sportlovet har varit omdiskuterade på grund av befarad smittrisk. Under den kommande veckan visar det sig om farhågorna stämde. Då återvänder tusentals Uppsalabor efter en vecka i fjällen – samtidigt uppmanar Region Uppsala personer som varit på resande fot, och inte hållit distansen, att sätta sig i frivillig karantän.

I samband med sportlovsveckan hade företaget Skistar – som driver anläggningarna i Vemdalen, Åre och Sälen – 884 kunder som var skrivna i Uppsala län.

Att man registrerats som kund med bokning innebär att man bokat boende, hyrt skidutrustning eller köpt liftkort.

– Vi gångrar varje bokning med fyra för att estimera hur många personer det är, säger Petra Hallebrant, presschef vid Skistar, till SVT Uppsala.

Region Uppsala har, tidigare i veckan, avrådit från icke-nödvändiga resor inom både länet och landet. Helena Palmgren, tf smittskyddsläkare, passade på att skicka en uppmaning till alla som, trots det, varit på resande fot under sportlovet:

– Sätt dig i självkarantän i sju dagar om du inte har kunnat efterleva rekommendationerna, sade hon vid Region Uppsalas pressträff.

Minst 3 500 länsbor i fjällen

Med det måttet är omkring 3500 Uppsala- och länsbor på väg hem från fjällen de kommande dagarna. Men det verkliga antalet är större än så.

– Vi har ungefär halva marknaden, säger Petra Hallebrant vid Skistar.

I praktiken kan det alltså vara närmare 7000 Uppsala- och länsbor som förlade sportlovsvistelsen till fjällen.

Enligt den nya rekommendationen ska:

• Engångsmunskydd alltid användas vid resor i kollektivtrafiken, inte bara under vissa tider.

• Munskydd rekommenderas också i andra inomhusmiljöer, där man vistas under en längre tid (mer än 15 minuter) och inte kan hålla ett avstånd på två meter till andra människor. Undantag görs för skolmiljöer, där nationella rekommendationer fortfarande gäller.

• Region Uppsala avråder också från resor inom länet och inom landet som inte är nödvändiga.

Rekommendationerna  presenterades 23 februari och är framtagna i samråd med Folkhälsomyndigheten samt länsstyrelsen. De gäller till den 30 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer