Anders Henriksson skulle helst se att filmen där han misshandlas tas bort från Youtube. Foto: Privat/SVT

Misshandeln fångades på film – klippet ligger kvar på Youtube

Uppdaterad
Publicerad

Anders Henriksson från Uppsala misshandlades av nazister i Uppsala 2013. Misshandeln filmades och publicerades på Youtube – och klippet ligger i dag, över fyra år senare, fortfarande uppe.

– Det vore fräscht om de kunde ta bort den. Min 11-åring googlade till exempel på mitt namn och då kom filmen upp, säger Anders Henriksson.

Googles ansvar för innehållet på sina plattformar är något som diskuterats livligt den senaste tiden. Bland annat kräver Tidningsutgivarna att Google tar bort uppenbara hot och trakasserier.

Enligt en granskning som tidningen Expressen gjort sprids också till exempel en antisemitisk hatlista via Google.

”De kan inte avsvära sig ansvar”

Anders Henriksson tycker det är bra att frågan om ansvar för innehållet lyfts.

– De kan inte avsvära sig ansvar, såklart vore det önskvärt att klippet med mig togs bort. Som distributörer måste Google ha lite mer känsla för vad det är som de sprider vidare, säger han.

Själv har han lagt misshandeln bakom sig, ett brott som polisen ganska snart efter anmälan avskrev.

Men UNT:s reporter Gusten Holm granskade förfarandet och år 2016 fälldes tre personer för misshandeln mot Anders Henriksson. Gusten Holm prisades sedan för granskningen.

Skriftlig kommentar

SVT Nyheter Uppsala har sökt Google för en telefonintervju, men bara fått mejlkontakt med svenska Googles kommunikationschef Farshad Shadloo som inte kommenterar det enskilda fallet utan skriver:

”YouTube har tydliga policyer som definierar vad som är tillåtet på vår plattform. Ytterst har våra användare möjlighet att flagga innehåll. Visar det sig att innehållet bryter mot vår policy eller lokal lagstiftning agerar vi.”

Anders Henriksson tycker inte att det räcker.

– Att klippen kan flaggas hjälper inte – man kan inte bara lita på folks egenansvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.