Foto: TT/SVT

Miss i utredningen ledde till att kvinnorna hittades snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen mot den våldtäktsmisstänkte mannen hade kunnat ta ännu längre tid. En av anledningarna till den påskyndade processen var en miss i kommunikationen – bevismaterial skulle egentligen ha dröjt.

– Det var tur, säger åklagare Moa Blomqvist.

Mannen som misstänks för att ha våldtagit sju kvinnor dolde sitt ansikte bakom ett papper när den första rättegångsdagen inleddes. Därefter satt han tyst och lyssnade på Moa Blomqvists genomgång av brotten han åtalats för.

Under sakframställan framkom det att utredningen egentligen skulle ha tagit längre tid än vad den gjort. Den telefon som polisen tog i beslag när mannen greps första gången fick en påskyndad teknisk undersökning, trots att mannen hade släppts.

– När den misstänkte inte längre är frihetsberövad har inte undersökningen förtur, så den skulle egentligen ha lagts åt sidan och legat där ett par månader. På något sätt nåddes inte teknikerna av den informationen om man gick igenom telefonen, säger Moa Blomqvist.

Nytt anhållande

I telefonen upptäcktes de bilder och filmer som mannen senare har erkänt att han tagit i smyg. Enligt åtalet ska vissa av dem visa att han våldtagit kvinnor medan de sovit, vilket han nekar till.

Fyndet ledde till att mannen anhölls på nytt, då misstänkt för fyra våldtäkter.

– Vi hade gått igenom telefonen till slut, men nu gick det mycket fortare än vad det skulle göra och det var väldigt bra för utredningen, säger Moa Blomqvist.

Hjälpte polisen

Under den öppna delen av rättegången berättade mannens advokat Hanna Lindblom att han varit polisen behjälplig med uppgifter.

– Utredarna hade kört fast, då gav han namnen på kvinnor han trodde fanns på bilderna – i sin fulla övertygelse att han inte har våldtagit någon, säger hon.

Resten av rättegången, då kvinnorna ska höras och bilder ska visas, sker bakom stängda dörrar.

I klippet ovan berättar Moa Blomqvist om hur hon ser på utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.