I dag kommer domen mot Uppsalabon. Foto: Polisen/SVT

Misstänks för tio våldtäkter – idag kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

Mannen misstänks ha våldtagit sju kvinnor och i smyg ha fotograferat ännu fler. I dag faller domen mot Uppsalabon.

– Jag anser att han ska dömas till åtta års fängelse, har åklagare Moa Blomqvist tidigare sagt.

Förundersökningen gentemot mannen i 45-årsåldern har pågått sedan årsskiftet då en kvinna anmälde honom för våldtäkt. Därefter svällde utredningen för varje vecka som gick, efter att polisen i mannens telefon hittat smygtagna bilder och filmer på kvinnor.

När rättegången drog igång i Uppsala tingsrätt var mannen åtalad för sammanlagt tio våldtäkter mot sju olika kvinnor, samt 19 fall av kränkande fotografering. En del av åtalspunkterna flätades samman då åklagaren anser att några av våldtäkterna finns dokumenterade i bildmaterialet.

– Jag skulle kalla det dejtingvåldtäkter, de har träffats och varit hemma hos någon av parterna. Där har det skett ett sexuellt övergrepp, har Moa Blomqvist tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Erkänner hemliga bilder

Genom hela utredningen och rättegången har mannen nekat till våldtäktsanklagelserna och påstått att det skett genom fri vilja. Däremot har han erkänt kränkande fotografering.

– Eftersom han har varit frihetsberövad sedan början av året är det inte nödvändigt med ett fängelsestraff, sade hans advokat Hanna Lindblom efter att rättegången avslutades i mitten av juni.

Det misstänks mannen för

• Tio våldtäkter alternativt oaktsam våldtäkt gentemot sju kvinnor. Nio av dessa ska ha skett i mannens hem, varav fyra finns på film. Vid flera av fallen ska kvinnorna ha sovit.

• 19 fall av kränkande fotografering gentemot 17 kvinnor. Vissa av dessa är att han ska ha smygfilmat de påstådda våldtäkterna, andra att han ska ha tagit närbilder på kvinnor när de varit nakna i hans hem.

• Två fall av köp av sexuell tjänst.

• Barnpornografibrott genom att i bilder och filmer skildrat målsägare som då var under 18 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.