Misstänkt föremål påträffat i Bålsta – område avspärrat. Foto: Brottsplats Sthlm

Polisen bekräftar: Misstänkt föremål var en bomb

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta föremål som påträffades i Bålsta visade sig vara en skarpladdad bomb. Bombtekniker detonerade sprängladdningen under kontrollerade former och polisen utreder händelsen som bland annat mordförsök.

Under måndagseftermiddagen larmades polis om att en bil som stod parkerad i Bålsta utsatts för skadegörelse. När polisen anlände till platsen påträffades ett föremål, som senare skulle visa sig vara en skarpladdad bomb, i närheten av bilen. Ett stort område spärrades av och Nationella bombskyddet tillkallades. Under måndagskvällen detonerade bombtekniker sprängladdningen med hjälp av en fjärrstyrd robot. Efter det kunde man konstatera att det rörde sig om en skarp sprängladdning.

– Vi rubricerar händelsen som försök till mord, skadegörelse, grovt olaga hot och grovt vapenbrott, säger Fabian Hamnqvist, presstalesperson vid polisens region Mitt.

Målsägande i utredningen är ägaren till bilen som bomben påträffades i anslutning till. Polisen uppger att de i nuläget inte har några uppgifter om att det föreligger någon hotbild gentemot bilägaren.

Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning av brottsplatsen och bomben. Vidare kommer man även att knacka dörr i närområdet för att samla in eventuella observationer.

Misstänkt föremål påträffat i Bålsta – område avspärrat. Foto: Brottsplats Sthlm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.