Mjölkbonden Elin Torstensson ser positivt på höjningen av mjölkpriset, men säger samtidigt att det är långt ifrån tillräckligt. Foto: SVT

Mjölkbonde: ”Prishöjning inte tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Eko och Arla-mjölkbonden Elin Torstensson från Östanå utanför Österbybruk tycker att prishöjningen av mjölk är positiv, men att det inte räcker till.

– Det är  samma som vi har haft under en 30-årsperiod egentligen. 3:69 kronor/kg är ju positivt jämfört med hur det har varit. Men 4 kronor hade varit ett minimi, säger mjölkbonden Elin Torstensson.

Idag, i oktober, får landets mjölkproducenter 3,69 kr för ett kilo mjölk av Arla. Nästan en krona mer än under krisåren 2015 och 2016.

– Under de här krisåren som de har varit har det försvunnit fruktansvärt många mjölkbönder. Det tar också åratal för att ta igen en sådan här kris som det har varit. Prishöjningen borde vara i några år, så man vågar göra satsningar. Eftersom det är en otroligt skör marknad det här, säger Elin Torstensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.