Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Otroligt omvälvande situation” – Fabian Sjöberg (M) berättar om den dramatiska natten då han dödshotades. Foto: Lina Yakoub/SVT

Moderaten dödshotad i sitt hem – fick sten genom fönstret

Uppdaterad
Publicerad

Östhammarpolitikern Fabian Sjöberg (M) vaknade av att en sten kastades in genom ett fönster i hans hem. I samband med det hittades ett brev med ett dödshot.

– Det känns otryggt och som ett hot mot demokratin, säger han.

Fabian Sjöberg (M) är kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun sedan valet 2022 och styr därmed kommunen tillsammans med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och lokalpartiet BoA.

Under natten till måndagen vaknade politikern av en smäll.

Hot mot politiker

När han klev upp från sängen var en fönsterruta krossad – i anslutning till det hittades ett brev med ett dödshot, berättar Fabian Sjöberg.

– Hotet var kortfattat, men allvarligt riktat mot mig som förtroendevald. Man känner sig utsatt och det här kan göra att färre vågar engagera sig politiskt, säger han.

Fördömer attacken

Hotet är polisanmält och både Östhammars kommun och Moderaterna har gått ut och fördömt attacken.

Kommunen skriver även på sin hemsida att hotbilden mot politiker nu är förhöjd.

– Man arbetar med förhöjd beredskap från kommunens håll och via partiet med olika riskbedömningar. Det är inte bara en attack mot mig som person men också mot hela vårt demokratiska system, säger Fabian Sjöberg.

Polisen utreder händelsen.

Fler hot mot moderata politiker

Under den senaste tiden har fler hot uttalats mot politiker i länet. Uppsalas kommunalråd Therez Almerfors (M) tillhör en av de drabbade. I maj dödshotades hon vid partiet valstuga under EU-valrörelsen.

En man har åtalats för olaga hot i samband med händelsen.

En avhandling från Uppsala universitet visar att kvinnliga politiker hotas i högre utsträckning än män. Utsattheten ökar dessutom desto mer makt personen i fråga har.

I klippet: ”Otroligt omvälvande situation” – Fabian Sjöberg om den dramatiska natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet