Foto: SVT

Mor och dotter startar eget parti

Publicerad

Åsa Lindstrand och 17-åriga dottern Emma pratar mycket politik hemma. Pratet blev till en idé, som – om det går som de vill – ska ta dem till kommunfullmäktige i kommande val.

Det nystartade partiet heter Ostkustens framtid, vilket UNT var först att rapportera om.  Just nu snickrar Åsa och Emma Lindstrand på en hemsida.

– Efter det behöver vi bilda en förening och sedan krävs 50 namnunderskrifter för att vi ska kunna bli registrerade hos Valmyndigheten, säger Åsa Lindstrand.

Själv sitter hon redan i kommunfullmäktige i Östhammar – som politisk vilde.

– Jag hoppade av miljöpartiet efter interna diskussioner 2015 och efter det har jag inte hittat något annat parti som jag sympatiserar med, säger hon.

Inte förvånad

Den tidigare partikollegan Kerstin Dreborg, ordförande för miljöpartiet i Östhammar, är inte förvånad över att Åsa Lindstrand nu väljer att gå sin egen väg.

– Vi har suttit intill varandra på kommunfullmäktigemötena, och Åsa vill ju fortsätta med politiken, samtidigt som hon uttryckt att det varit svårt att hitta rätt part, säger Kerstin Dreborg.

En av de viktigaste frågorna som det nya partiet vill driva handlar om medborgarna.

 – Alla kan ha en röst, man ska kunna vara med och påverka även om man inte är med i ett parti, säger Åsa Lindstrand.

För dottern Emma ligger feminism och skolan närmast hjärtat.

– Jag klagar ganska mycket på skolan och att jag inte får min röst hörd för att jag är ung, för politikerna lyssnar inte på unga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.