Rättegången mot Bruce McArthur fick stor uppmärksamhet i media – för Uppsalabon Anders kom nyheten som en chock. Foto: Alexandra Newbould/TT/Privat

Mörka hemligheten – Anders semesterdejt var seriemördare

Publicerad

I juni 2008 reste då 21-åriga Anders Hemingstam ensam från hemstaden Uppsala för att semestra i Toronto. Där lärde han känna en man som verkade kul och trevlig – men flera år senare kom den ofattbara sanningen fram.

– Då tänkte jag, var han bara trevlig mot mig eller hade han andra planer?

69-åriga Bruce McArthur är en av Kanadas mest ökända seriemördare. I februari 2019 dömdes han till livstids fängelse för de brutala morden på åtta män med kopplingar till Torontos hbtq-kretsar. Fallet har nu återigen hamnat i rampljuset efter att en ny dokumentär om McArthur släppts i Kanada.

Enligt Anders Hemingstam träffade han McArthur av en slump redan 2008, något som Verkligheten i P3 var först med att berätta om.

– Han var jättetrevlig, vi hade jättekul, säger Anders.

”Chockad”

När Anders läste nyheterna om morden flera år senare, var han direkt säker på att det rörde sig om samma person. Han kände igen namnet, bilderna och mannens yrke.

– Jag blev så chockad. Det var overkligt.

I klippet berättar Anders mer om hur det gick till när han lärde känna den ökända seriemördaren.

Seriemorden i Torontos hbtq-kretsar

• Mellan 2010 och 2017 kunde en av Kanadas mest ökända seriemördare, Bruce Mcarthur, härja i Torontos gayklav utan att åka fast.

• 2012 inledde polisen en utredning efter att tre män försvunnit. McArthur riktade in sig på personer i utsatthet – flera av offren var flyktingar som kämpade med missbruk och hemlöshet.

• Trots att han flera gånger togs in på förhör under årens lopp, så kunde polisen inte koppla McArthur till försvinnandena. Men i december 2017, när patruller sökte igenom hans lägenhet, hittades bilder på de döda kropparna. Offren hade placerats i förnedrande positioner och fotograferats.

• När McArthur till slut kunde gripas hittades kvarlevor från offren i planteringar på hans arbetsplats, där han jobbade som trädgårdsmästare.

• I januari 2019 erkände McArthur åtta mord, och han sitter nu i fängelse på livstid.

• I efterhand gjordes en utredning av polisens arbete med fallet, där man fastslog att systematisk diskriminering mot hbtq-personer inom poliskåren bidrog till att McArthur kunde gå fri så pass länge.

Källa: Oxygen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.