Linnéa Engström (MP) upplever att det finns likheter mellan akademikervärlden och politiken – det gäller att anpassa sig snabbt. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Unika resan – från Gottsunda till maktens EU

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartisten Linnéa Engström växte upp i Gottsunda på 80- och 90-talen. När hon senare läste vidare blev mötet med akademikervärlden i Uppsala en nyttig erfarenhet inför livet som politiker.

Linnéa Engström engagerade sig i Miljöpartiet för tio år sedan. Efter fem år kom hon in i EU-parlamentet där hon har jobbat mycket med EU:s externa flotta, framför allt båtarna som rör sig längs med Afrikas kust.

– Vi har radikalt höjt kraven och hållbarheten i det fisket. Det är jag stolt över.

EU-valet 2019 Uppsala län

Vad har du inte lyckats med?

– Vi har inte lyckats säkra ett hållbart fiske inom EU. Det går åt rätt håll, men det går alldeles för långsamt. Medlemsstaterna kan fortsätta med sitt överfiske, och det är inte bra, säger hon.

I klippet ovan hör du Linnéa Engström berätta bland annat om mötet med en akademikervärld där ”agnarna skulle skiljas från vetet”.

Vill fortsätta med fiskefrågor

I det stundande EU-valet ville Miljöpartiet satsa på nya toppnamn. Även om Linnéa Engström gärna hade suttit kvar känner hon också en lättnad.

– Jag fick mitt andra barn under den här perioden. Att ha med en bebis på förhandlingar och stressa hit och dit är inte optimalt. Nu ska jag vara hemma och vara med familjen. Jag känner stor glädje över det också.

Och hon kommer inte att lämna sin hjärtefråga.

– Jag vill gärna fortsätta med fiske–hav-frågorna på något sätt eftersom det har varit otroligt givande. För mig går det in i nästan allt hållbarhetsarbete, säger Linnéa Engström.

Linnéa Engströms tre hjärtefrågor

  • Levande hav ”Haven är vår buffert mot klimatförändringarna; vi måste ha funktionella fiskebstånd.”
  • Klimaträttvisa ”En rättvis övergång till en grön ekonomi. Vi kan inte lämna vissa delar av samhället eller vissa regioner bakom oss när vi ställer om.”
  • Feminism ”Att visa att EU är en union som bygger på jämställdhet och mänskliga rättigheter. Det är viktigt att stå upp för aborträtten och kvinnors rätt på arbetsmarknaden.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019 Uppsala län

Mer i ämnet