• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Nazar Akrami, forskare i psykologi vid Uppsala Universitet.

Muslimer födda i västvärlden stödjer extremism i högre grad

Uppdaterad
Publicerad

Muslimer som är födda och uppvuxna i västvärlden stödjer extremism i större utsträckning än muslimer som är uppvuxna på annat håll och som sedan emigrerat till västvärlden.

– Vår avsikt är inte att vara kontroversiella, säger Nazar Akrami, forskare i psykologi vid Uppsala Universitet.

En vanlig föreställning är att personer som ägnar sig åt extremism, som till exempel jihadister, kommer från länder där Islamiska staten har sitt fäste. Men forskning vid Uppsala Universitet visar nu att så inte är fallet.

Känner sig diskriminerade

I en forskningssartikel, som bygger på flera olika studier, slås det nu fast att muslimer födda och uppvuxna i västvärlden, i högre grad än de som emigrerat till västvärlden, stödjer extremsim.

Enligt forskarna kan en förklaring vara att gruppen muslimer som är födda och uppvuxna i Sverige känner sig missgynnade och diskriminerade av samhället.

Hör Uppsalaforskaren Nazar Akrami i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.