Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När det är som värst går det inte att öppna dörren” – hör campingägaren Thorbjörn Anderson om hur myggorna påverkar vardagen vid Dalälven. Foto: Måns Antman Debels/SVT.

Myggen en ständig oro för Thorbjörn – kan skrämma iväg campinggästerna

Publicerad

Det blir nästan tomt på Östa camping vid Dalälven när myggen är som flest. För ägaren Thorbjörn Anderson avgör antalet mygg om verksamheten går runt.

– Vi tappar 75 procent av gästerna när det är som värst, säger han.

Efter en nederbördsrik höst och en vinter med mycket snö kan myggproblemen bli extra stora i sommar, vilket SVT har rapporterat om. Det påverkar både turistnäringen och lokalbefolkningens välmående runt Dalälven.

– Det är klart jag känner oro. Det fungerar till en viss gräns, men blir det riktigt illa kan vi inte hålla campingen öppen, säger Thorbjörn Anderson som driver Östa camping.

Myggplågan vid nedre Dalälven

”Inte möjligt med bekämpning”

Regeringen har lovat 5 miljoner extra till myggbekämpning, men leveranstiden för nytt medel är lång. Nya pellets kommer först i juli.

– Skulle det bli en översvämning i Dalälven i juni har vi inte möjlighet att bekämpa myggen, säger Jan Lundström, rådgivare på Biologisk myggkontroll.

I videon: Hör Thorbjörn Andersson berätta om hur myggen kan ställa till det på campingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet