På torsdagen lämnade initiativtagarna över en lista med drygt 1850 namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande. Foto: SVT/Julia Forslund

1 850 underskrifter kan leda till folkomröstning – Knivstabornas namninsamling i hamn

Uppdaterad
Publicerad

Knivstaborna har samlat in tillräckligt många namnunderskrifter för att politikerna ska rösta om det ska hållas en folkomröstning, gällande kravet på bostadsbygge i kommunen som finns i deras fyrspårsavtal med staten. På torsdagen lämnade initiativtagarna över en lista med drygt 1 850 namn till kommunstyrelsens ordförande.

I våras startade Knivstaborna Cecilia Annerén och Lena Isenstam en namninsamling för att få till en folkomröstning gällande ett avtal som kommunen har slutit med staten. Kort beskrivet innebär avtalet att Knivsta kommun ska bygga 15 000 bostäder innan år 2057 – mot att staten bygger fyra järnvägspår mellan Uppsala och Stockholm.

– Vi är inte emot spåren, utan vi vill att antalet bostäder som ska byggas ska minska väsentligt, säger Lena Isenstam.

– Jag tror att många är oroliga för att Knivstas småstadskaraktär kan komma att förvandlas med höga hus och tät bebyggelse, säger Cecilia Annerén.

Har engagerat Knivstaborna

Underskrifterna har bland annat samlats in i lokala matbutiken, på perrongen och utanför kommunhuset. Initiativtagarna har sett ett stort engagemang från Knivstaborna gällande frågan. På torsdagsförmiddagen lämnades tusentals underskrifter över till kommunstyrelsens ordförande.

– Det här är direktdemokrati och ett bra sätt att kommunicera med medborgarna, säger Peter Evansson (S), ordförande i kommunstyrelsen. Samtidigt påpekar han att avtalet redan innehåller en typ av omförhandling.

– Två gånger om året träffar vi staten för att diskutera förutsättningarna för bygget.

På plats fanns även flera lokala politiker.

– Avtalet innehåller för många bostäder i förhållande till Knivstas storlek. Det finns ingen kommun i Sverige som lovar så många bostäder i förhållande till sin storlek, säger Lennart Lundberg (KNU), oppositionsråd.

Folkomröstning kan bli aktuell

Att omkring 1 850 Knivstabor har skrivit under innebär att frågan om folkomröstning ska tas upp i kommunfullmäktige. Om minst tio procent av en kommuns röstberättigade befolkning kräver en folkomröstning genom underskrifter, så räcker det att en tredjedel av fullmäktige säger ja för att en folkomröstning ska hållas.

– Nu ska vi sätta igång vår valnämnd, vilket förhoppningsvis kan ske på kommunfullmäktige nu i november. Nästa punkt blir att besluta om det blir en folkomröstning, vilket tas upp på kommunfullmäktige i vår, säger Peter Evansson (S).

När kan en eventuell folkomröstning bli aktuell?

– Nästa höst skulle jag gissa.

I klippet ovan kan du höra initiativtagarna och se när namnunderskrifterna lämnades över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.