Regionen skickar vaccinatörer direkt till skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av länets högstadieelever har fått minst en spruta mot covid-19 – men Region Uppsala upptäckte att betydligt färre var vaccinerade i Uppsalastadsdelarna Gottsunda och Gränby. Svaret blev att skicka vaccinatörerna direkt till skolan, något som nu får en fortsättning. 

Utslaget på Uppsala län som helhet har 77 procent av alla i åldersgruppen 15-15 fått minst en dos av vaccin mot covid-19. Men Region Uppsala såg att täckningen var betydligt lägre – mellan 62 och 64 procent – i Gottsunda och Gränby.

– Och den andelen ville vi lyfta, säger Margareta Öhrvall, Region Uppsalas vaccinationssamordnare.

Coronaviruset i Uppsala

Blankett för samtycke

Ett hinder för föräldrarna var att boka tid och ta ledigt från arbetet för att följa med barnen till vaccinationsstället.

Det kom regionen runt genom att via skolsköterskan skicka blankett för samtycke till föräldrarna. Och genom att skicka vaccinatörer direkt till skolan behövde ingen förälder ta ledigt från jobbet – eleverna fick sällskap av skolsköterska och andra vuxna i skolan.

– Det underlättar. Bara på den här skolan kom 35 elever till vaccination, säger Matilda Wallin, skolsköterska på Gottsundaskolan.

Fortsättning i februari

Specialsatsningen gjordes under några dagar i december. På den andra skolan som omfattades, Gränbyskolan, kom lika många till.

I februari får en ny skola. Ärentunaskolan, besök av vaccinatörerna som då också åker tillbaka till Gottsunda och Gränsby.

I klippet: Alan Ahmed i Gottsunda hade inte vaccinerat sig – varför väntade han och varför ändrade han sig?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet