Kajsa Lutti är positiv till projektet, främst hoppas hon att hon ska få mer tid till patienterna. Foto: SVT Uppsala / Adam Sjöborg

Nya automater för narkotikaklassade mediciner

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset ska inte längre dagligen behöva kontrollräkna narkotikaklassad medicin. Det är i alla fall förhoppningen med att nya läkemedelsautomater införs på sjukhuset. I dag finns en automat men i vår ska ett sextiotal finnas på sjukhuset.

– De kommer att stå i läkemedelsrummen och sjuksköterskor kommer använda dem i första hand, säger Oskar Dixelius, apotekare. Han har haft en drivande roll i hanteringen av läkemedelsautomaterna.

Till att börja med kommer endast en att finnas på sjukhuset, sedan utökas antalet till ett sextiotal under våren 2020. Detta är en del av ett större projekt som går under namnet ”Säker och effektiv läkemedelshantering”.

Mycket tid till att räkna medicin

– Vårt fokus ligger på narkotikaklassade läkemedel. Det är där vi tror att man kan vinna mest tid, säger han.

Kajsa Lutti, specialistutbildad intensivvårdssjuksköterska på Akademiska sjukhuset, delar hans uppfattning.

– Varje gång vi tar ut läkemedel måste vi kontrollräkna dem. Under varje arbetspass kontrollräknar vi varje läkemedel i våra skåp, säger hon och konstaterar att den sista rutinen tar åtminstone 90 minuter varje dag.

– Det är tid som vi kan vara hos patienten, säger hon.

Men hur har man tänkt kring säkerheten? Hör mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.