Foto: Christoffer Urborn/SVT

Dramatisk ökning av varsel i länet – spår dyster framtid

Uppdaterad
Publicerad

Under mars i fjol varslades 45 personer i Uppsala – i år är siffran 571. Samtidigt skjuter antalet nyinskrivna arbetssökande i höjden när coronakrisen slår mot hela branscher.

– Det här är bara början, säger Emelie Preinitz, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Uppsala.

Sedan en tid tillbaka står vakter och kontrollera ingången till Arbetsförmedlingen i Uppsala. Besökare släpps in pö om pö för att minska antalet fysiska möten i lokalen.

Trycket är hårt på myndigheten. Under de senaste två veckorna har nyinskrivningar nått allt högre nivåer – och varslen i Uppsala hade i söndags räknats till 571. Siffran för samma månad i fjol var 45.

Coronaviruset i Uppsala

Arbetslösheten ökar

Även arbetslösheten ökar i länet, som historiskt sett har legat på en låg nivå. Vid den senaste mätningen i februari var den 5,9 procent.

– Det här kommer att slå hårt mot många jobb och personer, framförallt dem som redan nu står långt ifrån arbetsmarknaden, som ungdomar, funktionsnedsatta eller nyanlända, säger Emelie Preinitz.

Under en presskonferens på tisdagen meddelade regeringen att den i år spår en nationell arbetslöshet på nio procent.

I klippet ovan berättar Emelie Preinitz mer om hur coronakrisen påverkar jobben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet