När eleven greps bar han två knivar, och i hans skåp fanns ett järnrör. Foto: Polisen

Nazist döms av HD – bar kniv på gymnasieskola i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen skärper domen mot en nazist som bar kniv på en gymansieskola i Enköping. Han döms nu för grovt brott mot knivförbudslagen.

En elev på en gymnasieskola i Enköping greps förra hösten inne på skolan. Han hade två knivar på sig, en större kniv dold på kroppen och en mindre kniv i en ficka. I sitt skåp hade han ett järnrör.

Eleven ska enligt åklagaren i målet ha varit medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och strax innan han greps ha hamnat i bråk med flera personer med ”invandrarbakgrund” och googlat på preskriptionstiden för mord.

Bedöms som grovt

Uppsala tingsrätt tyckte inte att det gick att bevisa att eleven planerade att angripa någon. Han dömdes för brott mot knivförbudslagen. Men åklagaren vände sig till Högsta domstolen och ville att brottet skulle bedömas som grovt.

Högsta domstolen gav åklagaren rätt och har i veckan dömt eleven till grovt brott mot knivförbudslagen.

Eleven har förnekat brott. Han döms på grund av sin låga ålder till ungdomstjänst i 35 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.