En av knivarna var enligt åklagaren stridsmonterad under tröjan. Foto: Polisen

Nazist greps med knivar på skola – ska ha pratat om ”raskrig”

Uppdaterad
Publicerad

När polisen grep eleven inne på skolan bar han på två knivar – varav en stridsmonterad under tröjan. Dessförinnan hade han googlat på preskriptionstiden för mord.

Nu vill åklagaren att Högsta domstolen tar upp fallet.

Larmet till polisen kom en onsdag i höstas; en våldbejakande extremist var beväpnad på gymnasieskola i Enköping. En stor insats följde och när eleven, som enligt åklagare Michael Ehrencrona är medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), greps bar han på två knivar och hade ett järnrör i skolskåpet.

– När en högerextremist är beväpnad till tänderna på en skola har polisen all anledning att ta det på allvar, framför allt när vi haft liknande händelser med dödlig utgång. Så det var bra att polisen snabbt hittade honom, säger Michael Ehrencrona.

Dagen innan hade eleven, enligt vittnen, hamnat i bråk med flera personer med ”invandrarbakgrund”. Han ska efter det ha blivit besviken på att klasskamrater inte hjälpte till i ”raskriget”.

Googlade på ”mord”

Med den bakgrunden – samt internetsökningar på bland annat ”mord preskriptionstid” – åtalades eleven för förberedelse till grov misshandel.

Tingsrätten ansåg dock att det inte var styrkt att eleven, som nekade till brott, planerade att angripa någon.

– En fråga man ställer sig är vad som hade hänt om han hade hamnat i en konflikt med en person av annan etniskt härkomst än honom själv. Hade han kunnat tygla sig och inte slitit fram den här kniven och huggit vilt omkring sig? Det får vi aldrig svar på, tack och lov, säger Michael Ehrencrona.

Varför åtalades han inte för förberedelse till terroristbrott?

– Så vitt jag vet har inte det varit på bordet, man har inte resonerat kring det.

Under utredningen valde eleven att svara ”ingen kommentar” på samtliga frågor. Han har inte velat kommentera sin koppling till NMR.

– Han uppträdde som en soldat, säger åklagaren.

Vill se ny praxis

Som andrahandsyrkande åtalades eleven för grovt brott mot knivlagen, men dömdes av såväl tingsrätt som hovrätt till dagsböter för brott enligt normalgraden.

Michael Ehrencrona har nu begärt att Riksåklagaren överklagar fallet till Högsta domstolen, för att få till ny praxis.

– Det känns märkligt att det inte blir ett grovt brott när en extremist som är våldsbejakande tar med sig sina knivar till en gymnasieskola, som jag anser ska vara en särskilt skyddsvärd miljö.

SVT har sökt elevens advokat, som inte kunnat nås.

I klippet ovan berättar åklagaren mer om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.