Foto: SVT

Nazister spärrade av Uppsalatidningar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsnatten utförde nazistiska Nordiska motståndsrörelsens nättidning Nordfront en aktion mot Uppsalatidningen och UNT:s lokaler i Uppsala. Entrén spärrades av med band märkta nordfront.se.

Banden uppdagades under morgonen när personalen kom till arbetet. Entrén på Danmarksgatan var avspärrad med band märkta Nordfront.se. I lokalerna huserar Uppsalatidningen och delar av UNT. Bland annat är tidningens tryckeri verksamt i lokalerna.

– Det här är förstås ett förtäckt hot som även är riktat mot UNT eftersom vi äger UppsalaTidningen, kommenterar Charlotta Friborg, chefredaktör och ansvarig utgivare för UNT till den egna tidningen.

Nordfront

SVT Nyheter Uppsala når Nordfront.se:s presstalesperson via telefon.

– Jag känner inte till några detaljer kring det som hänt nu under morgonen, men UNT är en liberal och pro-sionistisk tidning som vi inte hyser mycket respekt för, säger Pär Öberg.

Vidare kallar Pär Öberg UNT för svenskfientlig.

– De har ett centraliserat ägarskap som styr det de skriver. De bryr sig inte om det svenska folkets intressen, säger han.

”Det ligger i vårt intresse”

Aktioner som detta kan ses som hot och anti-demokratiskt. Hur ser du på det?

– Jag förstår din fråga, men för oss är det viktigt att visa vad vi tycker. Det tidningarna säger sig stå för; tryckfrihet och yttrandefrihet, är inget som vi menar att de gör.

Enligt Pär Öberg kan händelser som detta både initieras centralt och lokalt.

– Vi kommer att försöka kolla upp varför detta har gjorts nu. Det ligger även i vårt intresse, säger han.

Expo

Stiftelsen Expo har under en lång tid kartlagt miljön som organisationen rör sig i.

– Sådana här avspärrningar har kommit upp på flera ställen runt om i landet under de senaste åren. Det de vill är att skrämma tidningar till att ta andra typer av publicistiska beslut än vad de kanske vanligtvis gör och sen vill de också ha uppmärksamhet, säger Jonathan Leman på Expo.

Vad är NMR för organisation?

– Det är en våldsam nazistisk revolutionär rörelse som vill störta demokratin och bygga det efterföljande samhället på rasideologiska principer.

”Olustigt”

UNT:s chefredaktör Charlotta Friborg och ansvarig utgivare var under morgonen ute på plats vid de drabbade lokalerna.

– Det är klart att medarbetarna kände att situationen var olustig, men vi fortsätter arbeta som vanligt, säger hon.

Enligt Charlotta Friborg har tidningarna inte vidtagit några speciella åtgärder efter händelsen.

– Inte mer än att vi har påmint om de säkerhetsrutiner vi redan har.

Hur ser du på händelsen?

– Att det är nazister som blir arga för att vi gör vårt jobb.

Misstänkt olaga hot

Uppsalapolisen var under morgonen på plats och en anmälan gällande olaga hot ska upprättas.

– Vi har varit på plats med patruller för att kontrollera, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Kommer några åtgärder att vidtas från er sida?

– Inte som det ser ut i nuläget.

Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront

  • Nordiska motståndsrörelsen (NMR), tidigare också kallad Svenska motstådsrörelsen (SMR), är en nazistisk organisation som bildades 1997. SMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och blev en samlingspunkt för en del som tidigare varit med i den nazistiska terrorgruppen Vitt Ariskt Motstånd (VAM). Organisationen är aktiv i hela Norden.
  • Gruppen vill genom revolution skapa ett samhälle baserat på rasideologi som bygger på en tro på en judisk världskonspiration. Organisationen är Sveriges våldsammaste nazistorganisation och har tidigare blivit benämnt av Säpo som ett av Sveriges största hot mot inre säkerhet.
  • Nordfront.se är deras nättidning.

Källa: Expo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.