Högsta förvaltningsdomstolen sätter stopp för byggplanerna vid Mikaelskyrkan. Foto: Ramin Takamoli

Nej till bostäder vid Mikaelskyrkan

Publicerad

Det blir inga bostadshus vid Mikaelskyrkan i Uppsala. Högsta förvaltningsdomstolen går på linjen att det är kyrkomark och Uppsalahem får därför inget tillstånd för sina byggplaner.

Turerna om huruvida det kan bli bostadsbygge på tomten bredvid Mikaelskyrkan i Uppsala är nu avgjorda.

Efter att Riksantikvarieämbetet och Föreningen Vårda Uppsala överklagat Kammarrättens tidigare dom, har nu Högsta förvaltningsdomstolen slutgiltigt avgjort saken och sagt nej till Uppsalahem förslag på att bygga fem- och sexvåningshus med runt 180 föreslagna bostäder.

Kyrkotomt eller ej?

Huvudsak i frågan har varit ifall båda fastigheterna som Mikaelskyrkan och den omkringliggande parken ligger på, räknas in som kyrkotomt och om det då kunde tillåtas med bostadsbygge såpass nära själva kyrkobyggnaden.

Högsta förvaltningsdomstolen har gjort bedömningen att eftersom parken och trädallén anlagts i samband med att kyrkan byggdes och att parkgången leder fram till kyrkan, så är det en del av Mikaelskyrkans funktion och miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.