Vägrade handskakning – nekades jobb

Uppdaterad
Publicerad

Ett vårdbolag i Norduppland nekade en muslimsk man jobb eftersom att han inte ville ta i hand med kvinnor på grund av sin tro. Mannen anmälde bolaget till Diskrimineringsombudsmannen DO, som nu har kommit med ett yttrande.

En man har anmält att ett vårdbolag i norra Uppland till DO då han anser att de diskriminerat honom av skäl som har samband med hans tolkning av islam. Diskrimineringen ska ha skett när mannen sökt anställning som behandlingsassistent.

Rekrytering avbröts

Bolagets företrädare kontaktade anmälaren och avtalade tid för en intervju. Inför intervjutillfället informerade han bolagets företrädare om att han inte hälsar fysiskt på det motsatta könet av religiösa skäl.

Bolaget gav då besked till anmälaren om att arbetet inte skulle fungera under de förutsättningarna och att det berodde på bolagets förhållningssätt. Bolaget ställde in intervjun och rekryteringen avbröts.

DO: vårdbolaget har diskriminerat

Av vad bolaget har uppgett har man inte betraktat mannens agerande som uttryck för hans tro, utan förefaller i huvudsak ha grundat sitt beslut på jämställdhetsintresset, samt i syfte att undvika konflikter i verksamheten.

DO håller med om att kravet på jämställt bemötande är berättigat men anser ändå att bolaget gjort sig skyldigt till indirekt diskriminering.

Kan hälsa utan handskakning

DO menar att man kan hälsa på ett jämställt vis utan fysiskt kontakt. Handskakning har varit ett omdiskuterat tema redan sedan tidigare. Bland annat då riksdagspolitikern Yasri Khan  lämnade alla sina politiska uppdrag efter den hårda kritiken mot att han vägrade ta kvinnor i hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer