Niklas Larsson har hittat många spännande föremål i Fyrisån, men spjutspetsen toppade allt. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Niklas hittade spjutspetsen i Fyrisån

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig i sitt liv hade Niklas Larsson tänkt sig att han skulle hitta ett vikingafynd den dag han började med magnetfiske, för tre år sedan. Nu har han fått blodad tand och ser fram mot att hitta fler spännande föremål i Fyrisån.

Det var en höstdag 2017 som Niklas Larsson och hans vän var ute på Fyrisån för att som vanligt göra en insats för miljön och plocka upp magnetskrot.

-Vi fick upp en vanlig gammal cykel, men det tog liksom emot lite när den drogs upp. Så vi testade att kasta i på samma ställe igen och då fick vi upp det som vi i dag vet är en spjutspets från vikingatiden, säger han.

Niklas tror att cykeln antagligen hade plogat upp föremålet längs med botten på Fyrisån, i höjd med bilbron intill Fyrishov.

– Under dyn så ligger det ju ett lager av blålera där den måste ha fastnat, säger han.

Lång väntan på analys

De hade sina aningar och googlade lite på om det verkligen kunde vara ett fynd från vikingatiden. Föremålet lämnades in till länsstyrelsen för analys och nu har Niklas fått sina misstankar bekräftade.

– Det här hade jag aldrig kunnat drömma om när jag startade med magnetfiske. Det känns ju väldigt speciellt att ha fått varit med om.

Vad som har hänt och hur spjutspetsen hamnade där vet ingen. Vad man vet så har inga stora slag utspelat sig på den här platsen.

– Jag skulle gissa på att det rör sig om en familjefejd eller något sådant, säger han.

Vill hitta fler fynd

Niklas Larsson började med magnetfiske för tre år sedan och har hittat allt från pistoler, till ammunition, cyklar och en moped under ytan på Fyrisån.

Och nu är han mer sugen än någonsin på att hitta fler spännande föremål.

– Det är en rolig hobby och så gör man en god insats för miljön också, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Magnetfiske

Mer i ämnet
Niklas Larsson har hittat många spännande föremål i Fyrisån, men spjutspetsen toppade allt. Foto: Privat
Spjutspetsen precis upptagen ur Fyrisån hösten 2017. Foto: Privat
Vikingafyndet hittades i Fyrisån 2017. Foto: Privat