Sju får dödades vid angreppet och två skadades så svårt att de tvingades avlivas direkt. Länsstyrelsen konstaterar att skadorna är typiska för vargangrepp. Foto: Länsstyrelsen i Uppsala län

Nio får offer för vargattack: ”Risk för nya angrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Fårfarmarna norr om Uppsala vaknade till en makaber syn – nio får rivna av minst en varg som tog till flykten när människorna dök upp.

Ett nyinflyttat vargpar tros ligga bakom angreppet.

Det var på morgonen i torsdags som man kom ut ur huset och i fårhagen intill såg en varg. Vargen skrämdes på flykten.

– Man hittade då först ett dött får och två skadade, berättar Mikael Larsson, naturbevakare vid länsstyrelsen i Uppsala län.

De två skadade fåren var så svårt angripna att de var tvungna att avlivas.

– De hade nio får totalt och alla strök med. Det är klart att det inte är roligt.

Hagen var inhägnad på tre sidor och den fjärde vätter mot ett vattendrag, så den vägen tros rovdjuren ha kommit in i hagen.

Vargar från Siggeforareviret

Fåren revs i trakterna kring Östfora, någon mil nordost om Uppsala. Länsstyrelsens teori är att fåren rivits av ett ungt vargpar som bildat revir i Siggeforatrakten i vintras. Vargarna härstammar från inflyttade vargar i olika delar av landet. Nu kan de ha fått valpar. Tidigare har vargparet lämnat rester av älg och dovhjort efter sig.

– Jaktlusten kan ta över en sådan här gång. Men de är bra vargar genetiskt för vår vargstam så det är synd om de lägger sig till med ett sådant här beteende. Vi hoppas att det här var en engångsföreteelse och att de sköter sig framöver, säger Mikael Larsson vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen ser dock en förhöjd risk nu för fler angrepp från vargarna . De har gått ut med en varning till djurägare i området och manar till ökad försiktighet.

– Det är bra att vara vaksam, ta in djuren om nätterna eller flytta dem närmare gården. Det går ju också att få bidrag för att sätta upp rovdjursanpassade stängsel, säger Mikael Larsson, naturbevakare.

Vargforskaren Jens Franks tips om du möter en varg i skogen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.