Foto: TT/Privat

Kommunen drar in 87-årige Nisses bingotider

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har beslutat att spara in pengar på daglig verksamhet i Rasbo utanför Uppsala. Indragningen drabbar Nisse Johansson, 87, som under tio års tid har gått på bingon som bland annat arrangerats.

Inom kort väntas Uppsala kommun ta över av driften vid vård- och omsorgsboendet Vigmund i Rasbo utanför Uppsala, som tidigare drivits av privat utförare.

I samma slag väntas kommunen dra in de fyra platser i daglig verksamhet funnits i tidigare avtalet på äldreboende. Platserna har varit erbjudna personer som inte bott på hemmet, men som ändå uppfyllt kriterierna och velat närvara på aktiviteterna.

– Det blev naturligt att se över detta avtal nu. Vi måste se över resurserna vi har. Samtidigt som det inte har varit fullbelagt där ute har vi haft tomma platser i Uppsala, säger Jesper Kyrk, avdelningschef avtal och marknad, vid Uppsala kommun.

Flitig besökare

En av dem som drabbas är 87-åriga Nisse Johansson som under nästan 10 års tid har varit en flitig besökare på hemmets bingo på måndagar och onsdagar.

– Jag bor bara 60 meter från hemmet och jag tycker det har varit bra att gå dit i veckorna: för motionen och sällskapet, säger Nisse Johansson.

Hemmet väntas fortsätta med bingon – men då utan Nisse.

– Kommunen säger nu att jag ska åka in till Uppsala istället.

Resan in till Uppsala är en resa på nästan 2 mil tur.

Kommer du göra det då?

– Nej, för sjutton. Hur ska jag kunna ta mig dit?

”Ofullständig beläggning”

Uppsala kommun försvarar beslutet att ta bort platserna. Men hur mycket en enskild plats kostar kan inte kommunen svara på.

– Beläggningen har varit ofullständig under en längre tid så det är inte försvarbart att ha kvar platserna, säger Jesper Kyrk.

Nisse Johansson har delvis förståelse för beslutet, men menar att han som enskild individ inte kan vara någon direkt utgift för kommunen – då den dagliga verksamheten och aktiviteterna som han har varit delaktig i ändå legat under den vanliga verksamheten.

– Efter bingon brukade jag hjälpa till att plocka bort kaffekopparna och så, plocka av borden och hjälpa de boende litegrann med det jag kunde, säger han.

Att behålla en plats av de fyra var däremot inte aktuellt menar kommunen.

Varför hade man inte kunnat behålla en plats för Nisse då?

– Jag kan inte uttala mig om det enskilda fallet, men det klart är klart beklagligt när sådana beslut drabbar en enskild individ, säger Jesper Kyrk.

Har du förståelse för Nisses uppgivenhet?

– Jag kan ha förståelse för den drabbade ja, men samtidigt har vi ett ansvar för att använda resurserna på bästa möjliga sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.