I ett yttrande från Centrala etikprövningsnämnden frias Eva Mörk och hennes kollegor från anklagelser om forskningsfusk.

Nobel-professor frias från anklagelser om forskningsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalaprofessorn Eva Mörk, som sitter i Nobelkommittén, och hennes forskningsgrupp anklagades i våras för forskningsfusk. Nu har Centrala etikprövningsnämnden kommit fram till att forskarna bör frias från samtliga anklagelser. – Nu hoppas jag att vi kan lägga det här bakom oss, säger Eva Mörk.

Det var i början av maj som SVT Nyheter Uppsala kunde berätta att en forskargrupp bestående av professor Eva Mörk och professor Matz Dahlberg på Uppsala universitet och universitetslektor Karin Edmark och doktor Heléne Lundqvist på Stockholms universitet anklagats för forskningsfusk. Bakom anmälan stod Per Pettersson-Lidbom, även han professor vid Stockholms universitet.

LÄS MER: Så menar anmälaren att gruppen fuskat

Enligt anmälan skulle de ha plagierat sidor ur en uppsats som Per Pettersson-Lidbom själv skrivit, samt ha utelämnat stora delar av forskningsmaterialet som inte stödde gruppens slutsats.

– Det är ungefär som vid Macchiarini-fallet. Hade man låtit sig nöja med att patienten hade överlevt operationen utan att tala om att patienten faktiskt dog två veckor senare så får man ju två helt olika bilder av hur framgångsrikt resultatet är. Att selektera i materialet som den här forskargruppen har gjort ger en helt missvisande bild och är inte representativt för hur folket tycker i den här frågan, sa Per Pettersson-Lidbom då.

Här hittar du hela anmälan.

Frias från anklagelser

Efter anmälan om forskningsfusk begärde både Uppsala och Stockholms universitet ett yttrande från Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. Hela yttrandet kan du läsa här.

I förra veckan kom deras yttrandet och deras slutsats är att forskningsgruppen inte gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning.

– Det känns väldigt skönt att vi frias och att den här processen fungerar som den ska, säger Eva Mörk.

LÄS MER: Så svarade forskargruppen på anklagelserna

Nu är det upp till rektorerna vid både Uppsala och Stockholms universitet att fatta det slutgiltiga beslutet i frågan. Professor Eva Mörk känner sig säker på att de kommer att gå på Centrala etikprövningsnämndens linje och fria gruppen från samtliga anklagelser.

– Det finns ingen anledning till att de inte skulle göra det.

”Har skadat mitt rykte”

Eva Mörk ser nu fram emot att kunna lägga det här ärendet bakom sig och hon är kritisk till att media gick ut med namn på forskarna när det rapporterades om anmälan.

– Även fast vi frias har det här skadat mitt rykte, om man söker på mitt namn så dyker de här artiklarna upp. Jag har känt ett stort stöd från kollegor, men de som inte känner mig eller känner till min forskning kanske tror på anklagelserna.

Anmälaren Per Pettersson-Lidbom anklagade i september den utomstående sakkunnig som Expertgruppen vid Centrala etikprövningsnämnden förordat för att vara jävig. Expertgruppen kom dock fram till att jäv inte förelegat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer