Nödens år för bönderna – torkan tar kål på vårbruket

Publicerad

Den rekordvarma våren har välkomnats av många soldyrkare och glassugna. Men för bönderna är det snarare en fråga om att vara på gränsen till en kris.

När värmen hastigt kom till Sverige så spirade genast landets grönska. Men då det inte varit tal om någon nederbörd så har tillväxten avstannat. Hemma på lantbrukaren Anders Mikaelssons gård i Rasbokils Tibble är det tydligt att torkan kopplat ett grepp om grödorna.

– Det här har vi aldrig varit med om tidigare, just den här värmen. Grödorna kämpar ju verkligen med att klara sig, säger han.

Uppsala

Långt ner till vattnet

Den senaste tidens värmebölja är för Anders Mikaelsson unik. Och för hans grödor så är den förödande. Den blöta och mörkare jorden ligger nu ett par decimeter ner i marken. Dit ner når inte havren, och kommer inte regnet snart är skörden i fara.

Det låter som att 2018 kan komma att bli ett kritiskt år?

– Ja det ser inte bra ut nu alltså, säger lantbrukaren Anders Mikaelsson.

Regnet kan dröja veckor

SVT:s meteorologer menar att det under hela maj varit ovanligt varmt och extremt torrt. Och att det kan dröja flera veckor innan något riktigt regn kommer. 

Det är inte bara spannmålsbönderna som har det tufft, och fortsätter säsongen som den gjort kan konsekvenserna bli stora menar Mats Ekström, mjölkbonde och styrelseledamot på Lantbrukarnas riksförbund.

– Jag har precis tagit in min första skörd, den var i år 20 dagar tidigare än normalt, säger han.

Mats Ekström Foto: Sofia Weimarck

Och Mats är inte ensam den dåliga skörden.

– Jag har talat med kollegor som säger att de bara fått en två tredjedelar av vad de brukar andra år, vissa så lite som hälften, fortsätter han.

Hur länge klarar ni en sådan här torka?

– Ja, det går inte att säga. Problemet som uppstår om det inträffar en grovfoderbrist blir ju att man måste minska ner besättningen och slakta av djur, det är vårt ända alternativ, säger Mats Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet