Foto: SVT

Träden vid resecentrum får tysk flytthjälp

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli ett cykelparkeringsgarage vid resecentrum, men innan första spadtaget kan tas måste träden bort.

Under tisdagen och onsdagen kan förbigående se hur träd flyger upp från marken och åker iväg från resecentrum i Uppsala. Det är nämligen förberedelserna inför cykelparkeringsgaraget som är i full gång. En specialmaskin från Tyskland är på plats för att gräva upp blodekarna som stått vid resecentrum i drygt tio år.

– Det är nio träd som ska flyttas nu innan vi kan ta första spadtaget, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala.

Flyttar till olika parker i Uppsala

Träden kommer man kunna hitta vid Hallmansparken, Bellmansparken, Mikaelsparken, Eskilsplan, Arosplan och Ärkebiskopsgården i Uppsala.

Hur mycket kostar det att flytta träden?

– Det kan jag inte svara på just nu. Men det är lönsamt för kommunen, ett nytt träd kostar mellan 30 000 och 60 000 kronor, säger Maria Gardfjell (MP).

Arbetet med att flytta träden kommer ta runt två dagar.

Nytt cykelparkeringsgarage

Det nya cykelparkeringsgaraget kommer att få plats med runt 1500 cyklar, enligt Gardfjell. Man beräknar att man kommer ta första spadtaget om någon vecka och att det kommer stå färdigt under våren 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer