Foto: Graham Hughes/TT

Snöyran drar in över länet – stora mängder väntas

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan sju på måndagsmorgonen började snön falla över Uppsala – och det kommer den att fortsätta göra ända till natten till tisdag.

Under söndagen kom orange varning för omfattande snöoväder i Svealand. Varningen innebär risk för stor påverkan på viktiga funktioner och risk för olyckor. Nederbörden i Uppsala under den tidiga morgonen bestod av regn, men efter klockan sju övergick den till snö.

– Det snöar som kraftigast under förmiddagen. Sedan går det ned för att öka igen under eftermiddagen, säger Kristin Halberg, vakthavande meteorolog på SMHI.

Hittills under morgonen har två trafikolyckor rapporterats i Uppsala län, men trafikläget är sämre i till exempel Örebro-trakten med ett flertal stillastående långtradare och påverkan på övrig trafik.

Hur ska man tänka i dag, är det värt att överhuvudtaget ge sig ut i trafiken?

– Det är stor risk för trafikolyckor med så mycket snö, och dessutom blåst med risk för drivbildning. Vi avråder från att ge sig ut i trafiken, säger Kristin Hallberg till SVT Nyheter Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I kombination med vinden lär det skapa problem ute på vägarna, med förseningar av bussar och tåg och risk för elavbrott”, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.