Det kan komma 10-20 cm nysnö i de sydligaste delarna av Västerbotten. Foto: Graham Hughes/TT

Snöyran drar in över länet – stora mängder väntas

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan sju på måndagsmorgonen började snön falla över Uppsala – och det kommer den att fortsätta göra ända till natten till tisdag.

Under söndagen kom orange varning för omfattande snöoväder i Svealand. Varningen innebär risk för stor påverkan på viktiga funktioner och risk för olyckor. Nederbörden i Uppsala under den tidiga morgonen bestod av regn, men efter klockan sju övergick den till snö.

– Det snöar som kraftigast under förmiddagen. Sedan går det ned för att öka igen under eftermiddagen, säger Kristin Halberg, vakthavande meteorolog på SMHI.

Hittills under morgonen har två trafikolyckor rapporterats i Uppsala län, men trafikläget är sämre i till exempel Örebro-trakten med ett flertal stillastående långtradare och påverkan på övrig trafik.

Hur ska man tänka i dag, är det värt att överhuvudtaget ge sig ut i trafiken?

– Det är stor risk för trafikolyckor med så mycket snö, och dessutom blåst med risk för drivbildning. Vi avråder från att ge sig ut i trafiken, säger Kristin Hallberg till SVT Nyheter Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.