Nu höjs hyran i Flogsta – igen

Uppdaterad
Publicerad

När hyresförhandlingarna mellan fastighetsbolaget Heimstaden och studenternas hyresgästförening HUS strandade bestämde sig hyresvärden för att gå vidare på egen hand och höja hyran. Något som fått hyresgästerna att ilskna till.
– Jag kommer inte att betala den nya hyran, säger Niklas Ålund.

Situationen känns igen. Hyresvärden Heimstaden pekar på ökade kostnader och vill höja hyran, medan hyresgästföreningen menar att företaget går med vinst och att den föreslagna höjningen därför är oskälig. Resultatet blir strandade förhandlingar.

I förhandlingarna yrkade Heimstaden på en höjning kring 2,5 procent från årsskiftet, medan Hyresgästföreningens bud var på drygt 0.5 procent från andra halvan av 2017.

I veckan valde Heimstaden därför att gå vidare med en hyreshöjning och de drygt 2.000 studenter som bor i Flogsta höghus fick besked att hyran från och med 1 januari 2017 höjs med 1 procent.

Detta har fått hyresgästerna, som redan tidigare varit missnöjda med Heimstaden, att reagera.

– Jag vill inte betala den nya hyran, det känns inte rätt, säger hyresgästen Niklas Ålund.

Hyresgästföreningens uppmaning: Betala inte!

Och Niklas Ålund får medhåll av hyresgästföreningen.

– Om man betalar in den nya hyran, som inte är förhandlad, betyder det att man godkänner den och kommer att få fortsätta att betala den, förklarar Helena Nordlund som är förhandlare på Hyresgästföreningen och den som förhandlat med Heimstaden för Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder (HUS).

Därför uppmanar de nu hyresgästerna att fortsätta att betala den gamla hyran, och inte gå med på Heimstadens höjning på 1 procent.

Vad innebär det?

– Det innebär att Heimstaden kommer att ta frågan till hyresnämnden och att hyresgästens hyra avgörs där.

Men om Heimstaden har ökade kostnader, är det inte rimligt att de får höja hyran då?

– Heimstaden som nationellt företag går väldigt bra, därför tycker vi att det är oskäligt att hyresgästerna ska behöva betala en så här stor höjning, säger Helena Nordlund som berättar att det inte är första gången som hyresförhandlingar med Heimstaden strandar i Uppsala.

Läs mer: ”Det är smutsigt, kallt och alldeles för hög hyra”

Vi är tvugna att genomföra hyreshöjningen, annars måste vi säga upp personal, förklarar Pontus Rode på Heimstaden.

Heimstadens argument

Pontus Rode har skött förhandlingarna för Heimstaden och han menar att Hyresgästföreningens sätt att se på saken är felaktig.

– De kan inte titta på Heimstadens resultat nationellt, utan man måste se på hur det ser ut för bolaget här i Uppsala.

Hur ser det ut här?

– Ja, det är ingen lysande affär att ha de här höghusen, för det är väldigt högt slitage jämfört med våra andra fastigheter, säger Pontus Rode som beklagar att förhandlingarna strandat.

I sitt brev till studenterna räknar Heimstaden upp ett antal olika kostnader som kommer att öka från och med årsskiftet, och som gör att de ser sig tvungna att höja hyran. Nu hoppas Pontus Rode att studenterna ska betala in den nya hyran och att de på så sätt ska slippa ta fallen till hyresnämnden.

Här är budskapen som Hyresgästföreningen och Heimstaden satt upp i trappuppgångarna i höghusen. Foto: SVT

”Känns som en ursäkt att få höja hyran”

De argumenten biter dock inte på hyresgästen Niklas Ålund som är less på de återkommande höjningarna.

– I min korridor är många missnöjda och Flogstavrålet kommer nog att låta ännu högre framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studentbostäderna i Flogsta

Mer i ämnet