Höga smällar över Uppsala – nu hyllas doktorerna med salut igen

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen sköts salut vid Uppsala slott för att hylla Uppsala universitets nya doktorer. Det är första gången sedan vintern 2020, då promotionerna – som är en examensfest för doktorer – pausats på grund av pandemin.

– Det känns kul, det är ju för att hylla doktorerna, säger Åsa Malmberg, pressinformatör vid Uppsala universitet.

I vanliga fall ordnas en promotion under vintern och en på våren.

Under fredagen kommer flera ceremonier att hållas i universitetsaulan, uppdelade på de nio olika fakulteterna. Totalt firas 119 jubeldoktorer och 43 doktorer. Antalet deltagare är på grund av smittorisken begränsade, men universitetet sänder promotionen direkt på sin webbplats.

Morgonsaluten skjuts var tionde sekund och under dagen kommer det saluteras under själva ceremonierna för de olika fakulteterna. Saluterna avfyras i år av Jämtlands Fältartilleri.

Hör Olof Rönnblom, batterichef vid Jämtlands fältartilleri berättar mer om saluten.

Detta är promotion

Promotionen är en examensfest för dem som tagit doktorsexamen under året.

Under den högtidliga promotionsakten får de nya doktorerna ta emot hederstecken; hatt eller lagerkrans samt ring och diplom. Vid vinterpromotionen hyllas också hedersdoktorerna från Sverige och utlandet. Dessutom delas priser och utmärkelser ut till förtjänta personer.

Under den högtidliga promotionsakten får de nya doktorerna ta emot hederstecken; hatt eller lagerkrans samt diplom. Som doktorer har de även rätt att använda det tredje tecknet; ringen. De som blivit doktorer för femtio år sedan inbjuds till vårpromotionen som s k jubeldoktorer. Vid vinterpromotionen hyllas också hedersdoktorerna. Hedersdoktorer får ta emot alla de tre hederstecknen; hatt eller lagerkrans, diplom och ring.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.