Foto: SVT

Över 1 000 personer väntas delta i prideparaden

Publicerad

Klockan 14.00 under fredagen invigdes Uppsala pride. Festivalen pågår fram till söndag och runt 1 000 personer beräknas delta i årets parad som går genom centrala Uppsala klockan 13.00 på söndagen.

Det är tredje året som RFSL Uppsala organiserar en lokal pridefestival. I år under namnet ”Uppsala pride – welcome out”.

I år liksom tidigare år blir det fokus på nyanlända och asylsökande hbtq-personer.

Vill diskutera sexköpslagen

Nytt för i år är att sexköpslagen kommer diskuteras och ifrågasättas.

– Vi har bjudit in dels en organisation som står bakom sexköpslagen som den är och vill göra den lite strängare. Men vi har också bjudit in en organisation som vill avkriminalisera sexarbete. Nu har de tyvärr ställt in, men vi väljer från RFSL:s sida att själva hoppa in, eftersom vi också står för en avkriminalisering, säger Saga Karlsson, ordförande RFSL Uppsala.

Det normbrytande Uppsala

Utöver det sker en rad olika arrangemang i staden under pridehelgen. Bland annat en stadsguidning om det normbrytande Uppsala, en förläsning om hur sociala medier använts för att lyfta fram hbtq-berättelser i Etiopien och flera filmvisningar.

Hela programmet går att hitta här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer