Andreas Karakatsanis hoppas att studien som Akademiska nu drar i gång ska göra att sjukhuset kommer närmare den optimala behandlingsmetoden för varje patient. Foto: SVT

Behandlingen som revolutionerat kampen mot bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Fler kvinnor med bröstcancer har goda chanser att behålla sina brösts funktion och form utan att kompromissa med sjukdomen, detta tack vare förfinade operationsmetoder och inspiration från plastikkirurgin.

Den bröstbevarande kirurgin med hjälp av så kallade onkoplastiska tekniker dominerar behandlingen av bröstcancer vid Akademiska sjukhuset. Nio av tio drabbade kvinnor opereras med avancerade kirurgiska tekniker för att ta bort tumören i bröstet, men samtidigt behålla så mycket som möjligt av bröstets funktion och form.

– En kvinna med bröstcancer behöver inte förlora sina bröst, säger Andreas Karakatsanis, överläkare på Akademiska sjukhusets bröstmottagning vid Samariterhemmet och forskare vid Uppsala universitet.

I stället för att operera bort hela bröst, försöker man i dag bevara så mycket som möjligt.

– Vi har lärt oss mycket om bröstcancer de senaste åren och kommit närmare effektivare behandlingar, säger Andreas Karakatsanis.

Bättre livskvalitet

Inom bröstkirurgin talar man om så kallade onkoplastiska metoder som har sina rötter i plastikkirurgin kan Andreas Karakatsanis och hans kollegor hjälpa patienter till en bättre livskvalitet.

Andreas Karakatsanis betonar att utvecklingen är ett lagarbete. Utan bättre röntgenutrustning och mer kunskap om cancerformer och spridningsrisker hade den bröstbevarande kirurgin, där man t ex ersätter borttagen vävnad med fett och hud från ryggen, flanken eller buken, varit möjlig.

För att utveckla behandlingsmetoderna ligger planerar Akademiska tillsammans med ett par andra sjukhus i landet en stor studie på 800 patienter som genomgått bröstcanceroperationer med onkoplastiska metoder.

– Målet är att etablera den optimala operationsmetoden för varje patient.

Studien, som väntas pågå i fyra år, skulle ha varit i gång, men har försenats på grund av coronapandemin.

Klippet: Därför har onkoplastiken tagit över

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.