Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De styrande politikerna i Enköping, från vänster: Kenneth Hällbom (MP), Jenny Gavelin (L), Ulrika Ornbrandt (C), Bo Reinholdsson (KD), Ingvar Smedlund (M). Foto: Andreas Arnberg/SVT

Ny budget presenterad i Enköpings kommun: ”Vi har en fyraårig plan”

Publicerad

Skolan och vården får mer pengar än tidigare. Samtidigt får miljö- och byggnadsnämnden ställa om för att kunna fungera med en mindre budget från och med 2021.

Budgeten framställs som en långsiktig plan utan överraskningar. Upplevelsenämnden står för den största procentuella ökningen på grund av Pepparrotsbadet. Skolan samt vård och omsorg är de områden där mest pengar ska skjutas till under de kommande fyra åren.

– Så här mycket pengar har vi inte gett till skolan någonsin tidigare, säger Ingvar Smedlund (M), kommunstyrelsens ordförande.

De övriga nämnderna, framför allt kommunstyrelsen samt miljö- och byggnadsnämnden, kommer att få vrida och vända på sina verksamheter för att kunna verka med mindre pengar.

Oppositionen ser positivt på att de styrande partierna betonar samverkan i den föreslagna budgeten. Men man är kritisk till avsaknaden av riktade satsningar för personal i välfärden som slitit hårt under coronapandemin.

– Vi måste sluta applådera dem och ge dem de förutsättningar som behövs och det saknar jag helt i den här budgeten, säger Jesper Englundh (S), oppositionsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer