Socialt företag ger ny chans på arbetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Att komma in på arbetsmarknaden som nyanländ till Sverige eller efter en lång sjukskrivning är inte så lätt, men i Tierp finns ett socialt företag som ger folk chansen att göra just det

På Grevegatan i centrala Tierp ligger Tierps Kretsloppsservice. Det är ett socialt företag som drivs som ekonomisk förening. Man vänder sig till personer som står långt bort från arbetsmarknaden. Målet för ett socialt företag är att integrera människor i samhälle och arbetsliv.

– Det är jättebra att få komma ut och pröva på vad man klarar av för det vet man kanske inte. Jag har varit hemma för ryggen i över ett år, säger Christina Hedlund som har jobbat här sedan februari.

Christina Hedlund

Lappas, lagas och säljs i butiken

Folk skänker det som säljs här. Det som behöver lagas hamnar i verkstaden där man också uppfinner nya grejer genom att återvinna gammalt. Det säljs sedan i second handbutiken. Förtjänsten går direkt in i verksamheten som skapar sysselsättning åt ett 50-tal personer.

Humad Hussien kom till Sverige från Eritrea för fem år sedan. Han har jobbat på Tierps kretsloppsservice i två och ett halvt år med lite allt möjligt.

Humad Hussien

Jag jobbar med transport och ibland i kassan. Jag tycker att det är kul, säger han.

För honom är det viktigt med den sociala samvaron. Christina Hedlund håller med.

– Man behöver det här sociala och inte bara gå hemma, säger hon.

Förmån att få jobba här

Tierps kretsloppsservice erbjuder även hjälp med att klippa gräs och skotta snö till exempel, under namnet ”Fixar-Malte”.

Sven Eriksson är personal- och verksamhetsansvarig. Han har jobbat här sedan 2005, då butiken drevs i kommunal regi. Sedan 2011 står de på egna ben.

Sven Eriksson

– Det är en förmån att få jobba med alla fantastiska människor som kommer hit och få ta del av deras bakgrund och resa framåt. Det ger mig väldigt mycket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.