Ny sport på frammarsch i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Roller derby har inte funnits länge i Sverige, men antalet utövare växer stadigt. SVT Uppsala följde med på en träning med Jackdaw City Rollers.

Det ser så lätt ut. Tjejerna som tränar roller derby i Gränbyhallen susar fram på sina rullskridskor, varv efter varv runt en oval bana. Efter att ha stått vid sidan av och filmat ett tag bestämmer jag mig för att testa. Det går – sådär. Det är inte för inte som Uppsalalaget Jackdaw City Rollers tränar minst tre gånger i veckan.

Två lag i pack

Roller derby kommer ursprungligen från USA, där sporten grundades på 1930-talet. Till Sverige kom den först för cirka 10 år sedan, men har redan vuxit sig stor. Själva tävlingsmomentet består i att lagen, uppdelade i två pack, åker runt en oval bana. Utvalda medlemmar i det ena laget ska sedan försöka ta sig förbi så många som möjligt i motståndarlaget, utan att bli omkulltacklade eller omkörda. Det är en explosiv sport med snabba vändningar och hårda tag. Aila Stefansdotter-Franck menar att det är en del av tjusningen.

– Det är tufft, man använder sina muskler och blir väldigt uttröttad. Men det är också en väldigt glad sport. Alltid bra stämning på läktaren när man spelar match, säger hon.

Lagen samarbetar

Lagkaptenen i Uppsala heter Kim Ong och kommer från Kanada. Hon började hålla på med roller derby på allvar här i Uppsala, och säger att det bästa med sporten är den goda stämningen.

– Trots att det är hård konkurrens så hjälps lagen åt väldigt mycket. Vi har ofta gästtränare här från andra lag till exempel, säger Kim.

Hon berättar också att det finns en hel del bra lag i Sverige, och att sporten har utvecklats mycket på kort tid. Det finns ett flertal lag runtomkring Uppsala, två i Stockholm och ett i Västerås.

– Det är hård konkurrens här, men jag tycker att det är fantastiskt kul!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.