Uppsalaföretaget Lightlabs UVC-teknik kan slå ut coronaviruset. Teknikchef Jonas Tirén och vd Rune Torbjörnsen håller upp en varsin lampa. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Ny teknik tar kål på coronaviruset med UV-ljus

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalaföretaget kan med sin UVC-teknik slå ut coronaviruset på en bestrålad yta med nästan 100 procent. Företaget ser sig som en del av lösningen till att kunna återgå till ett normalt liv efter pandemin.

För fem år sedan började Uppsalaföretaget Lightlab att utveckla en egen UVC-teknik kallad purefize. Den bygger på nanoteknologi istället för de traditionella UVC-teknikerna, där man använder LED eller kvicksilver. Syftet var från början främst att minska matsvinn genom att döda bakterier som förkortar livsmedlens hållbarhet.

– När coronan kom tänkte vi att man kanske kunde använda den här tekniken mot coronaviruset, säger Rune Torbjörnsen som är företagets vd.

Coronaviruset i Uppsala

Två på en miljon överlevde

I samarbete med ett italienskt företag utförde forskare vid universitetet i Siena tester under förra året där man kunde konstatera att så gott som alla virus slogs ut av det här UVC-ljuset, något som Elektroniktidningen var först med att rapportera om.

– Av en miljon virus var det bara två som överlevde efter mindre än tio minuter, säger Jonas Tirén som är ingenjör och teknikchef.

Men tekniken har också vissa begränsningar, till exempel får inga skuggor uppstå utan ljuset måste träffa precis överallt för att fungera.

– En stor fördel är att det är kemikaliefritt, men ljuset är farligt för människor så man kan inte ersätta handtvätt, säger Jonas Tirén.

I videon ovan hör du mer om hur tekniken kan användas till att förhindra spridningen av coronaviruset.

Nanoteknologi är...

  • en teknik för att tillverka, påverka och hantera material och objekt i storleksordningen en till 100 nanometer, till exempel virus och människans DNA.
  • tvärvetenskaplig och förekommer inom bland annat medicin, fysik, kemi, biologi, elektronik och matieralvetenskap.
  • ett begrepp som myntats i och med att man med kraftfulla mikroskåp och annan teknik kan studera och tillverka nanometerstora strukturer.

Källa: Nationalencyklopedin (ne.se).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet