Konfettin är svårstädad och kan så småningom hamna i vattendrag där den bryts ner till mikroplaster som kan skada miljön. Foto: SVT

Ny trend med konfetti – ett gissel för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Konfetti har blivit allt vanligare vid olika firanden. Men den nya trenden orsakar problem.

– De ställer till det för dem som ska städa och bryts så småningom ner till mikroplaster, säger Per-Rickard Rönnberg på Uppsala kommun.

Efter nyårsfirandet ligger små färggranna bitar av konfetti utspridda i Slottsbacken och även på andra håll i stan.

– Konfettin har blivit en populär grej på senare tid, som ställer till det för dem som ska städa, säger Per-Rickard Rönnberg som är enhetschef för renhållning i Uppsala kommun.

En del konfetti fångas upp förr eller senare av dem som städar, men en del blir också kvar i naturen och landar i vattendrag och dagbrunnar. Plasten bryts med tiden ner till små partiklar, så kallade mikroplaster, som till slut hamnar i den marina miljön och dess organismer där de misstänks kunna orsaka skador bland annat genom att suga åt sig miljögifter.

– Det kan absolut vara så att det blåser ut i Fyrisån där det så småningom bryts ner till mikroplaster som fiskarna äter och sedan äter vi fisken, säger Per-Rickard Rönnberg.

Ska tas upp med citysamverkan

Han berättar att problemet har diskuterats internt inom kommunen.

– Vi har inte fört någon dialog med någon än om utmaningen, men vi ska ta upp det med Uppsala citysamverkan. Sedan är det väl jättesvårt för dem som driver restaurangerna att se till att gästerna inte drar iväg en konfetti, säger Per-Rickard Rönnberg.

Han menar att en tänkbar åtgärd kan vara att göra en gemensam informationskampanj.

– Det är roligt när det smäller och fint när det flyger, men sedan är det inget kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.