Bilden är från den första vaccinationen i Uppsala län. I klippet motiverar hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler beslutet att bara ge en dos till dem som haft covid. Foto: TT

Ny vaccinregel i region Uppsala – de som haft covid får bara en dos

Uppdaterad
Publicerad

Personer som redan haft covid-19 ska bara få en vaccindos, tidigast sex månader efter ett positivt test. Det har Region Uppsala beslutat.

Region Uppsala har fattat några egna beslut, för att få så bra effekt som möjligt för den kollektiva vaccinationen, det meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler vid torsdagens presskonferens.

Invånare som testats positivt för covid-19 med PCR erbjuds vaccination tidigast 6 månader efter att man testats positivt, och då bara en dos.

Coronaviruset i Uppsala

Enligt Region Uppsala behövs inte två doser eftersom den som varit sjuk har ett starkt skydd de första månaderna, och eftersom en dos ger den som varit positiv ett lika bra skydd mot sjukdomen som andra får efter två doser.

Undantagen från regeln är personer som har ett uttalat sänkt immunförsvar på grund av sjukdom eller läkemedelsbehandling.

– Vi är trygga och säkra att det här fungerar, säger Mikael Köhler.

Beslutet kan komma att ändras längre fram.

– Hur det blir på lång sikt kommer vi att följa upp, det kan komma ny information.

Hör mer från Mikael Köhler i klippet.

Vaccineringen i Region Uppsala

Över 40 000 personer i Uppsala län har fått sin första dos vaccin mot covid-19.

Just nu vaccineras personer som är 75 år eller äldre.

De sista breven med bokade tider är på väg till dem som är 70 år eller äldre.

Före första maj beräknas alla som är 65 år eller äldre som vill vaccinera sig ha fått sin första dos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet