Var fjärde kronobergare säger blankt nej, till att det ska finnas varg i närheten av platsen de bor på och var femte säger nej till björn. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ny vargattack i Tärnsjö – skyddsjakten återupptas

Uppdaterad
Publicerad

I helgen revs ytterligare fem får på en gård i Tärnsjö. Förvaltningsrätten ger nu länsstyrelsen rätt i sitt beslut om skyddsjakt.

Natten till söndag inträffade ytterligare en vargattack i Tärnsjötrakten i Norduppland. Den här gången revs fem får.

– Två kollegor åkte ut och kunde konstatera att det var vargtypiska skador, säger Sebastian Olofsson på länsstyrelsen.

Det är den sjunde vargattacken sedan i maj i Siggeforareviret. Länsstyrelsen fattade den 3 september beslut om skyddsjakt, men det satte förvaltningsrätten i Luleå stopp för. Nu upphäver förvaltningsrätten sitt beslut och tillåter skyddsjakt. Detta efter att länsstyrelsen utvecklat grunderna för sitt beslut att tillåta skyddsjakten och bland annat hänvisade till resultaten av de DNA-prover som tagits.

– Vi har varit oroliga för nya angrepp och det var också därför vi fattade beslut om skyddsjakt. Risken för fortsatta angrepp i Siggeforareviret är hög, säger Lennart Nordvarg chef för miljöavdelningen på Länsstyrelsen Uppsala län i ett pressmeddelande.

Jakten får enbart bedrivas i eller i anslutning till hagar med får till och med den 30 september. Den får endast utföras av utsedda jägare.

Vargarna i Siggeforareviret

  • Siggeforareviret etablerades i början av 2020.
  • De äldsta vargarna är ett föräldrapar där hanen är en finsk/rysk invandrad varg och därför anses genetiskt viktig för vargstammen.
  • I familjen finns minst två fjolårsungar.
  • Minst sex valpar födda 2021 har fångats på bild av länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.