Foto: TT

Nya BUP-rapporten: Regionen måste agera

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala får i en ny rapport kritik för hanteringen av barn- och ungdomspsykiatrin. Verksamheten har blivit mer otillgänglig efter centreringen till Uppsala, enligt den färska granskningen.

Sommaren 2016 stängdes tre av fyra BUP-mottagningar i länet: i Enköping, Östhammar och Tierp. Anledningen var enligt regionen enkel: personalbrist.

Läs mer: Inget svar hos BUP – på tre veckor

BUP-krisen

I en ny rapport uppmanas nu regionen att snarast utreda hur BUP:s verksamhet ska kompenseras i de kommuner där mottagningar har stängts. Regionen bör enligt granskningen också göra en kartläggning för att säkerställa att inga barn faller mellan stolarna på grund av bristande tillgänglighet.

”Svårt att rekrytera”

– Många patienter och medborgare hör av sig och är bekymrade. Men det pågår ett omfattande arbete som handlar om att skapa ordning och reda, säger regionrådet Vivianne Macdisi (S)

Varför har rekryteringen inte kommit längre?

– De rapporter vi får på politisk nivå är att det är svårt att rekrytera. Det är en brist i hela Sverige på den här kompetensen i kombination med att vi ser att den psykiska ohälsan ökar.

Läs mer: BUP sa nej – familjen kontaktade socialen

Enligt regionrådet saknas inte resurser för rekryteringen, utan att det för sektionschefen Ola Duregård handlar om att hitta rätt kompetens. Den största svårigheten i rekryteringen finns för personalkategorierna psykiatriker, psykologer och sjuksköterskor, enligt granskningen.

– Vi har fortfarande vakanser vi vill fylla. Vi märker att det tar tid att få tag på bra sjuksköterskor och bra psykologer framförallt, säger sektionschefen.

Öppna i Enköping

Regionen får även beröm i rapporten för sitt arbete att återställa personalbristen.

– Vi prioriterar rekrytering och att hitta en stabilitet här på mottagningarna i Uppsala. Sen har vi lagt upp en tidsplan där vi ser att vi senast i september ska ha gjort en analys och utvärdering av verksamheten, säger Ola Duregård.

Läs mer: Theo får vänta ett år på BUP-besök

I september ska beslut fattas om mottagningen i Enköping ska öppnas igen.

– Det finns en stor anledning att ha en mottagning i Enköping på grund av en stor befolkning och ett stort upptagningsområde, säger sektionschefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet