Foto: SVT Uppsala

Nya Gräsöfärjan väcker hemska minnen till liv

Publicerad

Öregrundsbördige Kurt Lindberg var bara 9 år när hans äldre bror försvann spårlöst efter att ha gett sig ut till havs på segelskutan Svanhild. Efter att ha levt nästan hela sitt liv utan sin bror kom minnena tillbaka igen när han fick veta att den nya färjan som ska trafikera Öregrund–Gräsö heter samma sak.

– Det är ett svek att döpa båtar efter fartyg som har förlist, säger han.

1954 påträffades segelskutan Svanhild flytande upp och ned på åländskt vatten. Fem personer försvann spårlöst – två av dem var från Öregrund. Och bara några veckor innan förlisningen hade skutan legat på varv i den lilla hamnorten.

Nu har minnena av det som hände för nästan 70 år sedan väckts till liv igen när nya Gräsöfärjan är namne med det gamla olycksfartyget.

– Jag tror inte man visste om att det här olycksfartyget fanns när färjan döptes på 1980-talet, förklarar Robert Eriksson, distriktschef vid färjerederiet på Trafikverket.

Hör Kurt Lindberg berätta om saknaden efter brodern i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.