Foto: TT

Nya skolrutinen: Informera endast berörda av covid-19

Publicerad

Från och med nu ska vårdnadshavare och personal informeras vid konstaterad smitta på en kommunal grundskola i Uppsala – men bara de som bedöms vara ”direkt berörda” och ha haft verklig risk att smittas.

Uppsala kommun har vacklat i frågan om det ska informeras vid konstaterad covid-19 på förskolor och skolor. Först gick ingen information ut om inte undervisningen påverkades, sedan började man i juli lägga ut information till alla vårdnadshavare och personal på en skola. Sedan några veckor tillbaka har det återigen varit ”locket på”.

Nu har frågan utretts och diskuterats med Region Uppsala och ett nytt beslut fattats:

Christina Stenhammar, grundskolechef i Uppsala kommun.

– I samverkan med Region Uppsala har vi kommit fram till att vi kommer att gå ut med information till direkt berörda vårdnadshavare och medarbetare, säger grundskolechefen i Uppsala, Christina Stenhammar.

Så att om man kan ha blivit utsatt för smitta ska man få reda på det, om man går i den klassen där det finns bekräftad smitta?

– Ja.

”24 timmar”

Vart drar ni gränsen?

– Att man har varit nära personen 24 timmar innan insjuknandet. Om man har mycket delad undervisning kan en hel årskurs informeras.

Vad blir skillnaden mot tidigare rutin?

– Under sommaren hade vi en rutin där vi gick ut till alla medarbetare och vårdnadshavare i en verksamhet. Det kunde vi se skapade mycket oro. Man blev fundersam över ”är jag en av dem som har utsatts för smittrisk eller inte”. Av den anledningen valde vi att pausa det och att utreda om skolan verkligen ska gå ut med den här informationen.

Tidigare i höst hade till exempel Tiundaskolan i Uppsala bekräftad covid-19 vilket informerades om till alla elever, vårdnadshavare och medarbetare.

– Då kunde vi se att det skapade väldigt stor oro bland många: ”Jag har anhöriga i riskgrupp, jag behöver verkligen veta”. Det blev en förfärlig situation, säger Christina Stenhammar, grundskolechef.

”Hänvisar till erfarenhet”

Om man vänder på det – en del kanske känner sig trygga om skolan berättar för alla om man fått in smitta?

– Så kan det naturligtvis vara. Men jag hänvisar till vår erfarenhet att det skapar oro bland relativt många.

Efter sommarlovet är det tre grundskolor i Uppsala som haft elever med bekräftad covid-19. Vilka skolor det gäller vill inte Christina Stenhammar berätta.

– Jag tänker att vi inte kommunicerar det. Vad finns det för samhällsnytta med det? Det är dessutom redan passerat.

Den nya rutinerna i Uppsala gäller från och med nu.

Så minskar du risken att smittas av corona:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så minskar du risken att smittas av corona

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet