Agnes Osmund och Lisa Karlsson i plocktagen Foto: SVT

Nyårsdag blev städdag

Uppdaterad
Publicerad

Blöjor, plastpåsar, burkar och förstås – nyårsraketer. Handbollsklubben Uppsala HK inledde 2018 med att göra nytta både för miljön och för plånboken.

”Snyggast vinner” står det på de gula västarna med reflexband som syns lite här och var i Gottsundagipen.

Det är tjejerna i A-flick, födda 2001 och 2002 som kanar fram på den glatta isen som bildats på gräsytan. Med nedsänkta blickar, med en stor sopsäck i ena handen och en griptång i den andra, spanar de efter det som andra lämnat efter sig och som inte hör hemma i naturen.

Kostar att spela handboll

Agnes Osmund och Lisa Karlsson har spelat handboll i fem respektive sju år. Mycket av fritiden lägger de på sporten: Tre handbollspass, ett par fyspass och matcher på helger. Dessutom tillkommer läger och cuper.

– Det kostar nog mellan fem och åtta tusen kronor för var och en att spela, säger Agnes Osmund.

Rutinerade skräpplockare

Nu går de längs med en dikeskanten för att tjäna pengar till klubben, för att minska den egna kontantinsatsen. Och de är rutinerade skräpplockare; Valborg, Kulturnatten och nationaldagen är tillfällen då de anlitas av Städa Sverige, den ideella organisationen som är länken mellan klubben och Uppsala kommun.

– Det är så mycket ”sälja”, så det nästan blir pinsamt, säger Lisa Karlsson och tillägger att hon föredrar att plocka skräp framför att sälja lotter och kakor.

– Ett bra sätt att umgås, och det går ganska fort, säger Agnes Osmond innan duon jobbar sig vidare upp längs med den stora gräsytan.

För jobbet i Gottsundagipen den här förmiddagen räknar klubben med att dra in mellan fem och åtta tusen kronor.

Plockar upp 1 300 ton vägskräp

Städa Sverige är en av idrottsrörelsen helägd ideell organisation. I  över tjugo år har man engagerat ungdomsidrotten i att städa olika delar av den svenska miljön. Mest känd är städningen längs Sveriges vägar med årligen 400 föreningsuppdrag och i runda tal 1300 ton upplockat skräp.

Städa Sverige ägs av 44 specialidrottsförbund. Projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer.

Källa: www.stadasverige.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.