Anne Lagercrantz är divisionschef för SVT Nyheter och sport. Foto: Julia Forslund/SVT

Målet: ”Vässa vår lokala nyhetsbevakning och nå ut till fler”

Uppdaterad
Publicerad

SVT vill göra mer kvalificerad nyhetsjournalistik och skildra Sverige ännu bättre. Därför ska den lokala nyhetsbevakningen förstärkas, vilket innebär en del förändringar både på webben och i tv-rutan.

– I dagens samhälle har vi ett informationsöverskott, ett ständigt brus av nyheter. Vi vill hjälpa publiken att sortera, och få de viktigaste nyheterna presenterade på ett kort och koncist sätt. Samtidigt fördjupar vi oss i andra relevanta ämnen ur olika perspektiv, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter och Sport, om den nya satsningen.

De senaste åren har SVT Nyheter gått från att finnas på 27 till 37 stycken lokala orter. Och inom de närmsta åren kommer antalet att öka till 45 stycken. I år utökar SVT sin bevakning till tre orter – Arvidsjaur, Skövde och Nyköping.

Utökad närvaro i svagt bevakade områden

– Generellt så är den lokala journalistiken under press. Därför utökar vi vår närvaro i svagt bevakade områden, och på sätt kan vi vässa vår lokala nyhetsbevakning och nå ut till fler. SVT ska spegla hela Sverige, säger Anne Lagercrantz.

I klippet ovan kan du höra divisionschefen berätta om vad tittarna kan förvänta sig och vilka utmaningar som väntar i och med omgörningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.