Bent Löfroos och Annika Blomkvist spelar Memory på det nya demensboendet. Foto: SVT

Nytt boende för yngre med demens

Publicerad

Yngre personer som drabbas av demens har ofta andra behov än äldre. Därför har nu Uppsala kommun startat det första gruppboendet för yngre dementa.

Bent Löfroos ,45, är en av de tre boende som redan har flyttat in i kommunen nya demensboende på Sköldmövägen i Gamla Uppsala. Han har Alzheimer sedan några år och har svårt med närminnet. Han har tidigare bott själv med hemtjänst och han har bott på ett äldreboende. Men nu han han fått chans att flytta till en egen liten lägenhet i det nya demensboendet.

– Det är jättebra faktiskt, det kan inte bli bättre, säger han medan han packar upp flyttlådorna.

Kan träffa andra

Det här är det första demensboendet för yngre i Uppsala och ganska unikt i landet. På det nya boendet ska sex personer bo när det är fullt. Hittills har tre flyttat in. Det finns även två korttidsplatser. Det finns läkare och sjuksköterska på plats ibland, och personal dygnet rynt. De boende är mellan 40-55 år ungefär. Istället för att bo på ett äldreboende med äldre dementa som ofta är fysiskt sämre form, får de får nu chans att bo med jämnåriga och piggare personer.

– Man får ett större utbyte med varandra och skapar andra relationer, säger Heléne Joerand Björkman, verksamhetschef.

Kortar kön för funktionshindrade

Yngre dementa kan ha rätt till bostad enligt LSS, lagen om Särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade. Men Uppsala kommun har haft svårt att klara det och kritiserats av Inspektionen för vård och omsorg för att inte leva upp till lagen. Det nya boendet hjälper nu till att korta kön. Kommunen öppnar inom kort ytterligare två LSS-boenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.