En helt ny typ av fågelinfluensa har hittats i ett tamfågelbestånd i Östhammar. (Arkivbild) Foto: TT

Ny typ av fågelinfluensa i Östhammar

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt fall av fågelinfluensa av typen H5N6 har hittats i Östhammar i Uppsala län. Det är första gången som virus av den typen hittas på tamfåglar i Sverige.

– Alla fåglar på gården ska avlivas i dag, säger Karin Åhl, enhetschef på Jordbruksverket.

Viruset är mycket smittsamt mellan fåglar men har aldrig smittat till människa.

– Även om H5N6 inte har förknippats med samma dödlighet som fjolårets virus, H5N8, så är det tydligt att det cirkulerar bland vildfåglar, säger Ann Lindberg, statepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Jordbruksverket uppmanar fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare att i möjligaste mån förhindra kontakter mellan tam- och vildfågel.

Smittades via gäss

Smittan hittades på en gård i Östhammar där en privatperson har flera olika typer av fåglar, bland annat höns. Under fredagen kommer samtliga fåglar som finns på gården att avlivas och alla utrymmen kommer att saneras.

– Det började för ett par dagar sedan med några höns som dog, sedan eskalerade det och fler och fler har dött. Han hade 30 från början, men nu är det inte många som lever längre, säger Karin Åhl.

Mannen har själv sagt att han tror att smittan har kommit från en grupp gäss som brukar komma in på tomten och äta från samma mat som de tama fåglarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.