Ärna flygplats, där Luftstridsskolan ligger. Foto: SVT

Officer utreds efter rasistiska blogginlägg

Publicerad

En officer vid Luftstridsskolan i Uppsala har anmälts till ansvarsnämnden av sin chef. Mannen dömdes nyligen för misshandel och ska även ha uttryckt rasistiska åsikter på sin blogg.

I mitten på mars dömde Uppsala tingsrätt officeren till samhällstjänst, för att han misshandlat en kvinna han kände.

Nu har Luftstridsskolans chef anmält mannen till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Mannen anmäls för att han dömts för misshandel och för att han inte följer Försvarsmaktens värdegrund.

– NN har även via sin blogg och på sociala medier bland annat uttryckt rasistiska åsikter. Händelserna strider mot Försvarsmaktens värdegrund och jag ser allvarligt på det inträffade. NN torde härigenom ha gjort sig skyldig till tjänsteförseelser som inte är ringa, skriver Luftstridsskolans chef i anmälan.

Konspiratoriska åsikter

Mannen ska tidigare ha uppmärksammats i media för de konspiratoriska åsikter som han uttryckt på sin blogg. På bloggen har han också publicerat inlägg från gästskribenter.

I ett av de senaste inläggen pekar gästskribenten ut partiledarna för de flesta etablerade partierna som ansvariga för terrordådet i Stockholm.

– Det handlar om en balans mellan yttrandefriheten och att respektera Försvarsmaktens värdegrund. Vi anser att han passerat gränsen, säger Luftstridsskolans chef till Nyhetsbyrån Siren.

Officeren är kvar i tjänst men har just nu ett ”begränsat arbetsområde”, enligt chefen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer